Η αξία της ανάγνωσης

Όπως έχουν ήδη διατυπώσει στο παρελθόν διάφοροι θεωρητικοί της λογοτεχνίας, η ανάγνωση καλογραμμένων κειμένων μπορεί να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τα κενά και τις παραλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο, το βιβλίο δεν αποτελεί αποκλειστικά ένα αντικείμενο τέχνης, δεν αναφέρεται μόνο ως πηγή πληροφόρησης, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως μέθοδος μόρφωσης. Η ανάγνωση, λοιπόν, θέτει τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια της υψηλής αισθητικής. Έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την ορθολογικότητα της επιστήμης, της οποίας οι προεκτάσεις φτάνουν μέχρι την ερμηνεία του μικρόκοσμου μας και μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από τον εκφυλιστικό καταναλωτισμό, την παγίδα του λαϊκισμού, ακόμη και από την άγνοια. Μέσω της λογοτεχνίας, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να θέτει τις σωστές ερωτήσεις και να αντιλαμβάνεται σφαιρικά ένα θέμα, αφού θα έχει αναπτύξει την κριτική του ικανότητα. Καλλιεργείται παράλληλα η μετριοπάθεια, ο διάλογος, ο στοχασμός και η ευαισθησία. Λειτουργεί ως αντίβαρο απέναντι στον διχαστικό λόγο, την αυταπάτη, στη νοσταλγία του ηρωικού παρελθόντος και στον φόβο της διαφορετικότητας.

Η πραγματική αξία της ανάγνωσης βρίσκεται στην εκπολιτιστική της δύναμη, αφού σε καθιστά σίγουρα έναν καλλιεργημένο πολίτη.   

Δημοσιεύθηκε από

Giorgos Trigkas

Ο Γιώργος οδεύει προς τα 40 και ανησυχεί που δεν έχει πλέον αρκετό χρόνο στην διάθεση του για να διαβάζει όσα βιβλία θα ήθελε. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο βιβλιοπωλείο BooksPlus και ως Σύμβουλος Επικοινωνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s